Voor in het ziekenhuis
- Start meteen met de medicijnen voor botverkalking (ossificatie) als iemand comateus is. Het is nog steeds niet bekend wanneer iemand last krijgt van botverkalkingen, maar het is beter om dit te voorkomen door tijdig met deze medicijnen te beginnen. Rob is uiteindelijk al 4 x geopereerd aan botverkalkingen, maar mist nog steeds veel beweeglijkheid door deze verkalkingen.

- Probeer spitsvoeten te voorkomen. Rob kreeg in het begin alleen een kussen onder zijn voeten, maar dat is helemaal niet voldoende om spitsvoeten tegen te gaan. Het is beter om spalken aan te laten meten.

- Houd een communicatieschrift bij. Hierin kun je dan bijv. vragen stellen aan de verpleging en ook andersom. Altijd makkelijk om ook achteraf na te kijken wat er is afgesproken.

- Ik heb al die tijd een dagboek bijgehouden. Toen Rob weer bij bewustzijn was, bleek het erg makkelijk te zijn. Je zit namelijk in zo'n heftige periode en je weet maanden daarna echt niet meer wat er allemaal gebeurd is. Maar ook voor jezelf kan het goed zijn om dingen ooit terug te lezen.

- Maak foto's van de hele periode. Rob kon zich niets herinneren van de periode dat hij comateus was, maar kon door middel van de foto's beter begrijpen wat er allemaal was gebeurd.

- Als degene weer langzaam aan bijkomt, zorg ervoor dat die persoon ook op tijd zijn rust krijgt. Wij merkten heel erg dat als er bijv. bezoek kwam dat Rob er soms heel onrustig van kon worden. Wij hebben toen afgesproken dat het bezoek 1x op de kamer komt en dan maximaal 15 minuten.

- Ik heb ooit ergens in een tijdschrift gelezen, dat mensen die in coma liggen baat kunnen hebben bij het medicijn Amatedine. Rob heeft dit medicijn gekregen toen hij in Zeist lag en een paar dagen later begon Rob te praten. Of dat aan dit medicijn heeft gelegen, weten we niet, maar het is natuurlijk het proberen waard.


Vakantie (zie ook Links) incl. foto's
Wij hebben ondervonden dat het erg lastig is om een rolstoelvriendelijk hotel te vinden. Onderstaande hotels hebben wij bezocht.

Als u verder informatie wilt ontvangen, kunt u contact opnemen met ons. Ga naar het contactformulier en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Barcelo Fuerteventura in Caleta de Fuste, Fuerteventura
Hotel ligt direct aan het strand en op ongeveer 300 meter van het winkelcentrum. Het is een erg verzorgd hotel en all inclusive is mogelijk. Er zijn 5 kamers voor rolstoelgebruikers. In de badkamer zijn grijpstangen bij de douche en bij het toilet. Er is een douchezitje en een verhoogd toilet. Er zijn 2 zwembaden met treden in het water. Wij vinden dit hotel een absolute aanrader.

Gran Tacande in Costa Adeje, Tenerife
Zeer verzorgd hotel voor zien van 2 aangepaste hotelkamers. In de badkamer zijn grijpstangen bij het toilet en de douche. Een zeer ruime kamer! Het nadeel is dat het hotel tegen een berg aan is gebouwd. Zonder een elektrische rolstoel is het haast niet te doen om naar het centrum te gaan, of je moet met de taxi gaan.

Gran Castillo in Playa Blanca, Lanzarote
Zeer stijlvol, verzorgd hotel. Het hotel heeft 4 kamers voor rolstoelgebruikers. Badkamer is voorzien van grijpstangen bij toliet en douche. Een minpuntje is dat het hotel ruim 2 kilometer van het centrum ligt.

Novotel Paris Tour Eiffel in Parijs, Frankrijk
Groot, modern, comfortabel hotel. De rolstoelkamers zijn niet groot, maar wel voorzien van een douchezitje en beugels bij de toilet en douche. Op loopafstand van de Eiffeltoren. Parijs zelf vonden wij niet echt toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

IBIS Hotel in Scheveningen
Boulevard, shopping center, casino, bioscoop, theater liggen op loopafstand. Het hotel heeft rolstoelkamers. In de douche is er alleen geen zitje, er zijn wel beugels aanwezig. De kamer is wel ruim.

Barut Lara Resort & Spa in Lara, Turkije
Zeer groot all-inclusive hotel, gelegen aan het strand. Er zijn 2 aangepaste hotelkamers en 2 aangepaste 3-kamerappartementen. Het complex is zeer rolstoelvriendelijk.