Blixembosch Eindhoven
 
Van 1 oktober 2003 tot en met 2 december 2004 verblijft Rob in de kliniek van revalidatiecentrum Blixembosch te Eindhoven. Hier begint pas de echte revalidatie.
 
1 oktober 2003
Om 10.30 uur kwamen we pas aan in revalidatiecentrum Blixembosch te Eindhoven. We hadden onderweg behoorlijk veel file gehad, maar Rob had nog even kunnen slapen. Bij aankomst kregen we meteen een intake gesprek tot 12.00 uur. Weer werden we het hemd van ons lijf gevraagd.
 
Daarna zijn we wat gaan eten en is Rob weer even naar bed gegaan. 's Middags is de zaalarts nog langs geweest voor een aantal onderzoeken, zoals klok kijken, welke dag is het vandaag, betekenis van spreekwoorden, tellen, kleine dingen onthouden etc. Dat ging allemaal heel goed.
 
Rob heeft vanavond even in een handbewogen rolstoel gezeten. Helaas was deze voor Rob veel te laag en de beensteunen waren te kort. Morgen gaan ze dit aanpassen. Voor de transfer van bed naar stoel hadden ze geen tillift gebruikt, dus dat was erg pijnlijk.
 
Rob heeft vandaag veel geslapen. Hij was erg moe van alle eerste indrukken, de reis, nieuwe gezichten en omgeving.
 
5 oktober 2003
Gisteren hadden we een bruiloft en we zijn daar even naartoe geweest. Rob mocht eigenlijk niet weg, omdat hij nog in de observatieweken zit, maar ze hebben toch een uitzondering gemaakt. Was echt fijn om even weg te zijn! Over ongeveer 2 a 3 weken wordt er een definitief behandelprogramma opgesteld. Dat wordt telkens na 6 weken geëvalueerd.
 
6 oktober 2003
Vandaag liep er iemand mee van het Verpleegkundenieuws om een reportage te maken over het werk van een verpleegkundige van Blixembosch. Toevallig was dat de verpleegkundige die bij Rob stond ingepland. Rob staat ook een paar keer mee op de foto. (Het artikel is te lezen aan de rechterkant bij artikelen)
 
revalidatie-fitness
 
De fysiotherapie is uitgebreid van 1 naar 2 keer per dag.
 
8 oktober 2003
Iedere woensdag heb ik een meeloopdag met Rob. Op deze dagen kan ik zien hoe Rob vooruit is gegaan, maar krijg ik ook tips mee waar ik zelf op moet letten. Rob had een erg druk programma en dat is voor hem ook nog erg vermoeiend. Rob zit nog in de observatiefase, dus het is nog aftasten wat hij lichamelijk en geestelijk aan kan. Bij de ergotherapie heeft Rob koffie moeten zetten. Dat ging best goed, alleen kon hij niet bij de kraan.
 
10 oktober 2003
Het is gelukt! Rob mag aankomend weekend naar huis. Ik heb particuliere hulp kunnen regelen, zodat Rob zaterdag en zondag thuis kan zijn. Hopelijk bevalt het goed, want dan kan hij ieder weekend naar huis.
 
Bij de logopediste heeft Rob vandaag een taaltest moeten doen. Ze begonnen op het laagste niveau, maar dat was voor Rob veel te simpel.
 
14 oktober 2003
Het weekend thuis was perfect gegaan. Het was flink balen dat hij zondagavond weer terug naar Blixembosch moest. Ooit komt er weer een tijd dat we weer lekker samen thuis kunnen zijn. Met die gedachte moeten we het maar vol zien te houden.
 
Met Rob gaat het nu weer een stuk beter. Rob heeft erg moeten wennen in Blixembosch. Een revalidatiecentrum is toch anders dan een verpleeghuis. Rob vindt het ook fijn om weer de Brabantse sfeer te proeven. Hij begint nu wel meer te beseffen wat er allemaal is gebeurd.
 
17 oktober 2003
Om 11.00 uur moest Rob op controle in het Radboud ziekenhuis. Ze willen binnenkort een EMG-onderzoek doen. Daarbij wordt de elektrische activiteit van de zenuwbanen en de spieren gemeten. Dit doen ze d.m.v. plak- en naaldelektroden. Rob heeft ook nog een aantal mensen ontmoet die bij Rob betrokken zijn geweest tijdens de ziekenhuisopname. Ze stonden echt heel verbaasd te kijken hoe het nu met Rob gaat, dus dat was erg leuk. Rob kon zich helemaal niets herinneren van het ziekenhuis. Heel bizar, omdat ik daar hele heftige emoties heb beleefd.
 
22 oktober 2003
Vandaag weer een meeloopdag gehad. Bij de logopediste gaat het vrij goed. Rob heeft oefeningen mee gekregen om sneller te praten. Ook hangt Rob's lip nog een beetje aan de linkerkant en dat kan verholpen worden aan de hand van deze oefeningen. Rob had ook 2x fysiotherapie gehad. De eerste keer wordt alles doorbewogen en de tweede keer worden er oefeningen gedaan in spelvorm. Een manuele therapeut heeft ook nog meegekeken om te zien hoe ver Rob doorbewogen kan worden. Hij had niet het idee dat het een 'gesloten deur' was, maar dat het doorbewegen wel erg pijnlijk zal worden. Op de kanteltafel gaat het ook steeds beter. Rob heeft zijn voeten bijna plat gekregen. Hij staat op 65 graden en had het een kwartier volgehouden. Bij de ergotherpaie zijn ze bezig om zijn linkerhand te trainen en zijn rompbalans. Rob heeft ook nog bij de handengroep gezeten. Daar moeten ze oefeningen doen met de goede hand, maar de slechtere hand daar ook bij betrekken. Dat viel erg tegen.
 
29 oktober 2003
Rob gaat beetje bij beetje vooruit. Hij kan verder naar voren buigen in zijn stoel en zijn linkerarm begint ook een beetje meer te bewegen. Binnenkort gaan ze schoenen voor Rob aanmeten. Stel dat ze over een aantal weken willen proberen om met Rob te gaan staan, dan moet hij wel goede aangepaste schoenen hebben. Op de kanteltafel gaat het ook steeds beter. Het record staat op 70 graden en hij heeft ruim een half uur gestaan. Hij staat wel met gebogen knieën, maar zijn voeten staan wel platter.

 
5 november 2003
Op de kanteltafel gaat het ook steeds beter. Gisteren heeft Rob 40 minuten op de kanteltafel gestaan op 75 graden. En vandaag ongeveer een half uur, maar dan op 80 graden. Als de fysiotherapeut langs is geweest, dan kan Rob zijn knie helemaal strekken, maar links blijft nog steeds wat gebogen. De fysio is ook bezig om Rob zijn heupen goed door te bewegen en ze merken dat het al iets soepeler wordt. Beetje bij beetje gaat het nog steeds vooruit.
 
Rob is iedere weekend lekker thuis. Heel fijn, maar des te moeilijker als hij weer terug moet naar Blixembosch. We weten dat Rob goed op zijn plaats is in Blixembosch, maar toch valt het steeds zwaarder. Rob begint ook meer te beseffen wat er allemaal gebeurd is en dat is erg moelijk.
 
7 november 2003
Rob heeft vandaag op de kanteltafel helemaal recht gestaan (90 graden) en heeft dit 25 minuten volgehouden.
 
10 november 2003
Vandaag hadden we een afspraak met het traumateam van het Radboud ziekenhuis. We zijn op het kantoor geweest waar de meldingen binnen komen als de trauma helikopter moet uitrukken. De arts die bij het ongeluk is geweest, hebben we ook gesproken. Deze man vertelde over Rob zijn letsel en dat het erg kritiek is geweest. Hij was wel onder de indruk om Rob zo weer terug te zien. Op het moment dat we er waren, moest de trauma helikopter weer weg, omdat er een ongeluk was gebeurd op de A2. Heel indrukwekkend om te zien hoe snel alles geregeld wordt, maar ook met de gedachte dat ze zo ook voor Rob hebben moeten uitrukken.
 
11 november 2003
Rob heeft een spuit in zijn knieholte gekregen om de spieren (die nu een spitsvoet veroorzaken) in zijn voet tijdelijk stil te leggen. Helaas gaf dit niet het gewenste resultaat. Ze willen nu een spalk proberen.
 
13 november 2003
Rob heeft vandaag zelf met zijn rechterbeen en rechterarm zijn rolstoel een beetje kunnen voortbewegen.
 
17 november 2003
Rob moest vandaag naar het Radboud ziekenhuis voor een EMG-onderzoek. Ze hebben de aktiviteit van de zenuwbanen en spieren gemeten. Binnenkort krijgen we daar de uitslag van.
 
18 november 2003
Bij de fysio hebben ze vandaag geprobeerd om Rob te laten staan aan een loopbrug. Met twee man sterk hebben ze Rob opgetild. Rob is gelukkig vrij sterk in zijn rechterarm om ook een stuk gewicht op te vangen. Rob stond wel erg op zijn tenen en gebogen, maar was ook erg gespannen. De fysio merkte wel dat Rob wist welke spieren hij moest gebruiken om te gaan staan. Door middel van een glijplank en hulp van 2 personen is Rob vanuit de rolstoel op de (behandel)bank gekomen. Met lichte steun kan hij op de rand blijven zitten. Rob is nog steeds erg stijf.
 
Rob heeft ook weer in het zwembad gelegen. Heel onwennig, maar hij vond het toch wel fijn. Even nergens druk voelen op zijn lijf.
 
26 november 2003
Gelukkig komt er ook steeds meer van Rob zijn geheugen terug. Afgelopen weekend kon hij zich weer nieuwe dingen herinneren.
 
Rob heeft vandaag weer heerlijk gezwommen. Rob was niet meer zo gespannen. Zijn linkerarm heeft hij van zijn lichaam af proberen te duwen en hij heeft (met hulp) geprobeerd te staan, maar hij stond nog vrij krom.
 
Rob heeft vandaag ook voor het eerst aan de statafel gestaan. Dat is weer iets anders dan een kanteltafel. Een kanteltafel is namelijk een soort brancard die langzaam overeind wordt gezet. Bij de statafel krijg je een mat onder je billen en dan wordt je als het ware omhoog gehesen. Je hebt dan een veel actievere houding. Bij Rob ging het best goed. Langzaam aan willen ze dit opbouwen, zodat hij rechter komt te staan.
 
revalidatie-staand
 
 
1 december 2003
Heel het team rondom Rob heeft vandaag weer bespreking gehad. Daaruit blijkt dat Rob erg vermoeid is. Hij gaapt veel en stelt zich te passief op. Dus het is belangrijk dat Rob op tijd zijn rust neemt. De nieuwe doelen voor de aankomende 6 weken zijn weer vastgesteld. Dit heeft vooral betrekking op zijn mobiliteit, conditie en spraak.
 
3 december 2003
Rob heeft een andere rolstoel gekregen om te trippelen (dat is met zijn voeten de rolstoel voortbewegen). In de 'oude' rolstoel heeft Rob geen actieve houding. Ze bouwen het langzaam op om in de nieuwe rolstoel te zitten. De fysio is nog flink bezig om de spieren te verlengen en te versterken.
 
10 december 2003
Rob heeft vandaag zijn linkerarm iets op kunnen tillen, dus daar komt een beetje beweging in. Ze willen ook proberen om Rob in een zanggroep te plaatsen. Ze zijn er namelijk achter gekomen dat als Rob zingt, zijn stem veel krachtiger is. En met vaker zingen kan zijn stem weer verbeteren. Alleen Rob heeft zo'n druk programma dat het heel moeilijk is om te plannen.
 
11 december 2003
Rob is vandaag naar het Radboud ziekenhuis geweest voor een MRI scan. Uitslag is nog niet bekend.
 
17 december 2003
Rob heeft bij de ergotherapie geoefend om een transfer te maken van zijn bed naar zijn rolstoel door middel van een glijplank. Dat ging best goed. De beweeglijkheid in zijn linkerarm is ook weer een beetje toegenomen.
 
18 december 2003
Rob heeft bij de fysio op eigen kracht eventjes los kunnen zitten.
 
27 december 2003
De kerstdagen heeft Rob lekker thuis kunnen door brengen. Heerlijk om weer wat langere tijd samen te zijn. Het blijft lastig om Rob dan weer terug te moeten brengen naar Blixembosch, maar we weten ook dat Rob thuis geen vooruitgang boekt.
 
 
7 januari 2004
We hebben weer een transfer van bed naar rolstoel geoefend, maar dat ging best zwaar. Uiteindelijk is het wel gelukt. Rob had ook nog in de nieuwe trippelrolstoel gezeten. Het trippelen ging beter dan de vorige keer. Het beste is als Rob daar iedere dag één uur in gaat zitten, maar door zijn drukke schema is dat vaak niet mogelijk. Rob heeft ook nog een psychologisch onderzoek gehad. Hij vond het af en toe best lastig. Over een aantal weken krijgen we daar de uitslag van.
 
14 januari 2004
Rob heeft voor het eerst aan de kant van het zwembad gestaan. Hij hield zich vast aan de zijkant van het zwembad en stond met gebogen knieën, maar wel zonder hulp. Over een aantal weken mag Rob 2 x per week gaan zwemmen, omdat hij er erg veel baat bij heeft. De transfer is vandaag ook weer geoefend en dat ging al beter. Hij heeft een paar minuten alleen kunnen zitten. Rob krijgt vanaf nu ook 3 x per week cognitieve training. Daar wordt zijn geheugen getraind door middel van allerlei oefeningen, maar ook door het bijhouden van zijn agenda.
 
15 januari 2004
Rob moest vandaag naar het Radboud ziekenhuis voor controle. De uitslag van de MRI en van het EMG-onderzoek hebben we gekregen. Op de MRI waren geen veranderingen te zien ten opzichte van de vorige keer. Uit het EMG onderzoek blijkt dat Rob's zenuwen krachtverlies hebben, omdat hij zo lang in coma heeft gelegen. Dit kan goed komen. In zijn linkerknie heeft een zenuw klem gezeten. En of dat consequenties had voor de toekomst, kon de arts ook niet zeggen. Ze wilden over een tijdje nog een keer een EMG onderzoek doen, maar dat willen wij niet. We zien wel aan Rob hoe het gaat. Met de uitslag van zo'n onderzoek kunnen we verder niets.
 
20 januari 2004
Vandaag zijn Rob en ik naar de rechtbank geweest omdat de jongen, die het ongeluk veroorzaakt heeft, moest voorkomen. De jongen was zelf ook aanwezig en had veel spijt en moeite met de situatie, maar hij werd er ook op gewezen dat hij geen contact met Rob heeft gezocht. De eis is 240 uur werkstraf, 1000 euro boete en 12 maanden rij ontzegging, waarvan 9 maanden voorwaarlijk. Een belachelijke lage eis, als je weet wat de consequenties voor Rob zijn, maar zo is helaas het rechtsysteem in Nederland. Op het eind hebben we nog even met de officier van justitie gepraat. Toen we buiten kwamen stond de jongen ons op te wachten, samen met zijn vader en zijn advocaat. We waren allemaal erg emotioneel. Ik had gedacht dat we heel kwaad zouden worden, maar dat viel best mee. Het is toch gebeurd en we kunnen het helaas niet meer terug draaien.
 
25 januari 2004
Afgelopen weekend zijn we naar Wijk aan Zee geweest. Dat was een cadeautje van ons thuis. We hebben echt enorm genoten. Het weer was perfect. We hebben veel gewandeld, gegeten en geluierd.
 
De uitslag van de psychologische test was binnen. Ten opzichte van de test in Zeist is Rob vooruit gegaan, maar Rob heeft nog wel concentratieproblemen, kan geen 2 dingen tegelijk doen en is in alles eigenlijk vertraagd. Met de cognitieve training gaan ze dit verder trainen.
 
Rob heeft ook spierverslappers gekregen. Bij het staan heeft hij veel last van zijn knieën. Hopelijk wordt het minder met deze medicijnen.
 
29 januari 2004
Naar aanleiding van het revalidanten overleg hebben we een gesprek gehad met de revalidatie arts. Ze vinden Rob op dit moment pas echt goed revalideerbaar, aangezien zijn beweeglijkheid en conditie is verbeterd. Er zijn nu allerlei doelen opgesteld door alle therapeuten, zodat Rob na verloop van tijd naar huis kan. Het zal nog wel enige tijd duren, maar daar wordt aan gewerkt.
De trippelrolstoel is nu aangepast, zodat Rob hier langer in kan zitten. In deze rolstoel kan Rob zichzelf voortbewegen. Het gaat heel langzaam, maar hij komt er wel.
 
 
3 februari 2004
Het trippelen met de rolstoel gaat steeds beter. Rob heeft vandaag verschillende meters afgelegd. Vanmorgen was hij zich aan de wastafel aan het wassen, toen de verpleging werd weggeroepen. Rob vond het te lang duren, zodat hij zelf naar zijn slaapkamer is getrippeld en daar een t-shirt aan heeft getrokken.
 
Vandaag was ook de uitspraak van de strafzaak van de jongen die Rob heeft aangereden. Het vonnis is 200 uur werkstraf, een rij-ontzegging van 12 maanden waarvan 9 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.
 
5 februari 2004
Vorige week heeft Rob een spuit gehad in beide knieholtes. Links heeft goed geholpen, maar rechts niet. Waarschijnlijk krijgt Rob morgen weer een nieuwe spuit.
 
13 februari 2004
Rob heeft voor het eerst gestaan aan een klimrek. Hij zat op een bank en kon zichzelf aan een klimrek omhoog trekken. De transfer maken gaat ook steeds beter. Rob kan zelf een beetje mee helpen door zijn voeten af te zetten op de grond.
 
17 februari 2004
Rob heeft zonder hulp aan het klemrek gestaan. De fysio stond wel achter hem en hield hem met 2 vingers tegen, zodat het voor Rob een veiliger gevoel was.
 
25 februari 2004
Om 11.00 uur hadden we een afspraak met de orthopeed van Rob in het Radboud ziekenhuis. Er zijn verschillende foto's gemaakt van alle botverkalkingen (ossificaties). Over een aantal weken belt het ziekenhuis met de mededeling of en wat ze willen gaan opereren. Er moet eerst nog gekeken worden of de botverkalking voldoende uitgerijpt is, anders mag er niet geopereerd worden.
 
Rob gaat niet meer met de tillift in en uit bed, maar door middel van een glijplank.
 
 
1 maart 2004
Vandaag hadden ze weer teamoverleg over Rob gehad. Ze merken dat Rob weer wat lekkerder in zijn vel zit. Hij begint spontaan een gesprekje en is goed verstaanbaar. Hij is een stuk gemotiveerder, omdat het de goede kant op gaat. Heel het team denkt met ons mee hoe Rob naar huis kan komen, zonder tussenkomst van een verpleeghuis. We zijn nu aan het bekijken welke aanpassingen nodig zijn, zodat Rob rechtstreeks van Blixembosch naar huis kan. Een verpleeghuis ter overbrugging zien we echt niet zitten.
 
5 maart 2004
Rob moest vandaag naar de oogarts in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Rob had daar een afspraak, omdat hij best vaak dubbel ziet. Blijkbaar is dit wel een bekend iets bij verkeersslachtoffers. Er is een kans dat het uit zichzelf beter wordt. Over een tijdje moet Rob weer terug komen.
 
Ook hebben we een telefoontje gehad uit het Radboud ziekenhuis dat Rob op 26 april wordt geopereerd aan zijn linkerelleboog.
 
10 maart 2004
Rob heeft vandaag voor het eerst een auto transfer geoefend. Het ging, maar het was erg zwaar. Rob zit voortaan ook in een rolstoelgroep. In deze groep krijgt Rob behendigheidsoefeningen voor in de rolstoel. Ook zit Rob vanaf nu in een sportgroep. Ze doen daar verschillende oefeningen zoals voetballen, jeu de boules etc.
 
11 maart 2004
Rob heeft aan iedereen, waarvan hij het emailadres wist, een email gestuurd. Daarin schreef hij dat hij het ontzettend leuk vond als mensen met hem een praatje maakten, maar dat hij niet kinderlijk behandeld wilde worden.
 
25 maart 2004
Rob had vandaag een afspraak met de anasthesie en radiotherapie in het Radboud ziekenhuis. Rob heeft allerlei onderzoekjes gehad voor de operatie.
 
31 maart 2004
Vandaag is het alweer 1 jaar geleden dat Rob het ongeluk heeft gehad. Wat is er in een jaar veel gebeurd. En wie had een jaar geleden gedacht dat Rob alweer zo ver zou zijn? Gelukkig maar! We zijn lekker gaan uit eten.
 
Rob heeft proefschoenen ontvangen. Dit zijn aangepaste schoenen, zodat Rob beter kan trippelen en staan. Rob heeft vandaag ook voor het eerst een halfhoge transfer gemaakt. D.w.z. dat Rob iets loskomt van het bed en dat hij draaiend in de rolstoel komt. Er staat dan iemand voor hem, die hem vasthoudt en hem begeleidt naar de rolstoel. Het ging best goed.
 
 
16 april 2004
Goed nieuws! Rob heeft met behulp van 2 fysiotherapeuten aan de loopbrug op en neer gelopen. Het ging erg moeizaam, maar toch....
 
19 april 2004
Vandaag is het team van Rob weer bij elkaar geweest. Bij de fysio wordt vooral geoefend op het staan en de transfers maken van bed naar rolstoel en andersom. Rob kan ongeveer een halve minuut aan de wandrek staan met lichte hulp. Bij de ergo zijn ze ook bezig met transfers, maar dan vooral van en naar de auto.
 
Rob kan zich beter verstaanbaar maken in een drukkere omgeving. Rob is ook nog steeds erg gemotiveerd en gaat nog steeds vooruit. Hij neemt ook meer iniatief.
 
23 april 2004
Rob moest vandaag om 11.00 uur in het Radboud ziekenhuis zijn voor een intake gesprek. Rob wordt namelijk maandag geopereerd aan zijn linkerelleboog. Rob heeft de kamer gezien waar hij komt te liggen en heeft een gesprek gehad met de verpleging, anaesthesist, afdelingarts en orthopeed. Zondagavond moet Rob zich weer melden in het ziekenhuis.
 
26 april 2004
De operatie aan Rob's linkerelleboog is goed gegaan. De chirurg kon (toen Rob nog onder narcose was) zijn elleboog weer strekken, buigen en draaien. Dat is al een hele vooruitgang, want Rob kon zijn arm nauwelijks bewegen. Zijn arm stond in een stand van 90 graden. Rob is wel flink beroerd geweest van de narcose.
 
27 april 2004
Gelukkig gaat het weer beter met Rob. Rob is vanmorgen om 9.00 uur bestraald aan zijn arm of ervoor te zorgen dat de botverkalking niet terug komt. Vanavond kon Rob eindelijk even in zijn rolstoel, want van dat bed op bed liggen wordt Rob ook alleen maar suffer en stijver. De fysiotherapie is al langs geweest om zijn elleboog door te bewegen. Dat ging vrij goed, maar was zeer pijnlijk. Het is ook een behoorlijk grote wond op zijn elleboog.
 
29 april 2004
Rob mag weer terug naar Blixembosch. De wond ziet er goed uit en het doorbewegen kan ook in Blixembosch gebeuren.
 
30 april 2004
Rob en ik kunnen in het weekend in het huisje bij Blixembosch. Dat is een huisje met allerlei aanpassingen, waar mensen die weer naar huis willen, kunnen kijken of ze zich zelfstandig kunnen redden. Rob gaat met behulp van een kinetec zijn arm doorbewegen.
 
rolstoel
 
Mei 2004
 
14 mei 2004
Aangezien Rob de laatste tijd vaak dubbel ziet als hij op bed lag, hadden we vandaag een afspraak met de oogarts in het Catharina ziekenhuis. Oogheelkunde zit niet in het ziekenhuis zelf, maar in een ander gebouw vlakbij het ziekenhuis. Maar... er zit daar wel een lift in het pand, maar deze is zo klein dat Rob met zijn rolstoel er niet in kon. Dus de oogarts is maar naar beneden gekomen en heeft een aantal testen in de hal gedaan. Niet optimaal, dus 10 juni moet Rob weer terug, maar dan heeft hij een afspraak in het ziekenhuis.
 
24 mei 2004
De afgelopen weken heeft de therapie voor Rob op een laag pitje gestaan, dit in verband met het doorbewegen van zijn linkerarm. Dat heeft namelijk een hogere prioriteit. Vorige week heeft Rob wel gestaan in de loopbrug. Vanaf aankomende week gaan ze het lopen weer oppakken en als het goed gaat willen de fysiotherapeuten proberen om met hulp van 2 therapeuten Rob te laten lopen achter de rollator.
 
26 mei 2004
Autoaanpassingsbedrijf Tripod is vandaag op bezoek geweest om te kijken welke aanpassingen we nodig hebben bij een auto. Het advies is om te zoeken naar een auto met een ruime instap en voldoende beenruimte.
 
 
3 juni 2004
Rob is vandaag op controle geweest in het Radboud ziekenhuis voor zijn elleboog. Ze zijn erg tevreden, Rob heeft ook meer bewegingsmogelijksheden met zijn linkerarm.
 
10 juni 2004
Rob moest vandaag op controle bij de oogheelkunde in het Catharine ziekenhuis. Als Rob moe was, dan gaat zijn rechteroog ook hoger staan. Nu blijkt dat er een spier van zijn rechteroog verlamd is. Rob kan dit zelf wel corrigeren, behalve als hij moe is.
 
13 juni 2004
Rob heeft vorige week voor het eerst een stukje achter de rollator gelopen. Het verplaatsen van linker- en rechterbeen ging goed. Het automatisme in het verplaatsen is wel weg, maar met veel oefenen moet dat wel beter gaan. Zijn linkerbeen staat wel wat naar binnen, omdat Rob's bekken gebroken is geweest. Het lopen met de rollator willen ze minimaal 1 x per week gaan oefenen.
 
De beweging in zijn linkerarm wordt ook steeds beter. Het zijn iedere keer kleine verbeteringen, maar de operatie heeft echt wel baat gehad.
 
 
15 juli 2004
Rob is flink aan het oefenen met het lopen. Het gaat nog niet snel, maar er zit vooruitgang in. In augustus moeten we weer terug naar het Radboud ziekenhuis en dan horen we of Rob ook nog aan zijn heupen geopereerd moet worden in verband met botverkalkingen. In de loopbrug kan Rob een paar seconden los staan. Hij heeft erg veel moeite om zijn evenwicht te vinden, maar het gaat langzaam aan steeds beter.
 
revalidatie-lopen
 
26 juli 2004
Het team van Rob heeft vandaag weer overleg gehad. De autotransfer is mogelijk, maar is voor Rob erg intensief. Rob kan met hulp van een rollator en 2 personen een aantal passen zetten. Dit gaat nog in een laag tempo en kost veel kracht, met name om zijn linkerbeen te verplaatsen.Rob neemt veel meer initiatief, maar blijft erg traag. Praten en doen tegelijk lukt ook niet.
 
28 juli 2004
Voor 2 nachtjes ga ik vandaag met een vriendin naar Scheveningen. Ik ben er echt aan toe, maar het is ook heel dubbel. Ik ben iedere dag bij Rob en nu zie ik hem 2 dagen niet. We gaan veel bellen en ik ga mijn batterij weer even opladen.
 
30 juli 2004
We hebben erg lekker weer gehad, dus heerlijk aan het strand kunnen liggen. Het was echt lekker om even niets te hoeven regelen en lekker te luieren. Maar ik ben erg blij dat ik weer terug ben.
 
 
20 augustus 2004
Om 10.40 hadden we vandaag een afspraak met dr. Schreuder van het Radboud ziekenhuis. Er zijn foto's gemaakt van de heupen van Rob. Met meerdere orthopeden wordt besproken of een operatie zinvol is.
 
31 augustus 2004
Rob heeft bericht gekregen vanuit het Radboud ziekenhuis dat hij op 13 en 27 september wordt geopereerd aan zijn heupen. Hopelijk geven deze operaties net zo'n goede resultaat als met zijn linkerelleboog. Eigenlijk zou er maar 1 week tussen de operaties zitten, maar dat was helaas niet mogelijk. Of Rob in de tussentijd even teruggaat naar Blixembosch is nog niet bekend.
 
 
6 september 2004
Het team van Blixembosch heeft vandaag weer overleg gehad over Rob. Rob kan tot stand komen met minimale hulp of door iets vast te pakken waar hij zich aan kan optrekken. Hij loopt met een rollator met daarop een gewicht om deze stabiel te houden. Rob loopt dan ongeveer 45 meter in een hoger tempo dan een aantal weken geleden. Rob is ook nog flink aan het oefenen om transfers te maken. Ook wordt opgemerkt dat Rob veel opstandiger en boos is. Hij krijgt meer besef en inzicht omtrent het ongeluk. Het zou raar zijn als Rob deze fase niet zou krijgen, want het is natuurlijk niet niks als je hele leven is veranderd en te leven met alle beperkingen.
 
10 september 2004
Om 11.00 uur moest Rob in het Radboud ziekenhuis zijn. Rob heeft alvast zijn kamer bekeken waar hij komt te liggen en heeft weer gesprekken gehad met de verpleging, afdelingsarts, orthopeed en anesthesist. Rob krijgt een ruggenprik en hoeft niet bestraald te worden. Als de operatie goed verloopt en de wond geneest goed, dan gaat Rob terug naar Blixembosch. Dan wordt Rob weer opnieuw opgenomen voor de operatie van 27 september. Als Rob tussentijds niet terug zou gaan naar Blixembosch, dan moeten we namelijk zijn kamer leeg halen. Dat hoeft nu gelukkig niet (Rob houdt anders een kamer bezet in Blixembosch, terwijl hij in het ziekenhuis ligt).
 
13 september 2004
De operatie aan de rechterheup van Rob is goed gegaan. Er is ongeveer een pingpongbal bot verwijderd. Er is ook een zenuw vrij gelegd die in het bot was ingekapseld. Rob heeft toch algehele narcose gehad, aangezien de ruggenprik niet gelukt was. In het ruggenmerg van Rob zitten namelijk ook botverkalkingen. Tijdens de narcose hebben ze zijn heup al meer kunnen bewegen dan voorheen. Als de wond goed herstelt dan wordt Rob waarschijnlijk volgende week al aan zijn linkerheup geopereerd. Dan hoeft hij tussentijds niet terug naar Blixembosch.
 
We hebben na lang zoeken ook een nieuwe auto gekocht. Het viel niet mee om een geschikte auto te vinden, aangezien we een hogere auto zochten met brede voordeuren. We hebben verschillende auto's geprobeerd, maar uiteindelijk konden we kiezen uit de Ford Galaxy en de Chrysler Voyager. We hebben voor de Ford Galaxy gekozen. Deze is vandaag binnen gekomen en moet nu nog aangepast worden. En dan zijn we eindelijk (fatsoenlijk) mobiel.
 
20 september 2003
Vandaag was de operatie aan de linkerheup van Rob. Omdat de vorige operatie zo goed is gegaan, kon deze operatie eerder uitgevoerd worden. De operatie is goed gelukt. Er is 3 x zo veel bot weggehaald dan bij zijn rechterheup. Er is ook weer een zenuw vrij gelegd. Tijdens de operatie hebben ze zijn heup 90 graden kunnen buigen en bijna helemaal kunnen strekken. Rob heeft ontzettend veel bloed verloren tijdens de operatie. Op de verkoeverkamer heeft Rob al een zak bloed toegediend gekregen. Zijn HB wordt nu goed in de gaten gehouden. Rob is behoorlijk ziek van de narcose. Zelfs water houdt hij niet binnen.
 
Vandaag zijn we ook begonnen met de verbouwing van ons huis. We gaan onze garage ombouwen tot badkamer en hobbykamer voor Rob, zodat Rob lekker naar huis kan. Er komt ook een traplift, zodat Rob boven kan slapen. Als alles goed verloopt (operaties en verbouwing), dan mag Rob 2 december naar huis. Dat zou helemaal SUPER zijn!!!
 
24 september 2003
Rob is weer terug in Blixembosch. Als hij in de rolstoel zit, heeft hij nog behoorlijk last van de wonden. Maar over het algemeen gaat het goed.
 
 
18 oktober 2004
Vandaag is er weer teamoverleg in Blixembosch geweest. Ze konden wel merken dat Rob na terugkeer uit het ziekenhuis opvallend vaak moe is, afwezig, neerslachtig en vermindering van korte termijn geheugen, concentratie en initiatief. Gelukkig gaat het nu weer wat beter. Waarschijnlijk ligt dit deels ook aan de uitwerking van de narcose. Rob heeft meer bewegingsmogelijkheden in zijn heupen gekregen door de operatie.
 
29 oktober 2004
De traplift wordt vandaag geplaatst, dus kan Rob eindelijk weer naar boven. De verbouwing verloopt prima.
 
 
9 november 2004
Rob is vandaag op controle geweest bij de oogarts. De klachten van dubbelzien zijn over, dus er worden geen verdere stappen ondernomen.
 
12 november 2004
Om 11.15 uur hadden we een afspraak bij dr. Schreuder in het Radboud ziekenhuis. Rob moest nog op controle komen voor de operaties aan zijn heupen. Het zag er allemaal goed uit. Als Rob weer last krijgt van andere botverkalkingen, moeten we weer een afspraak maken.
 
24 november 2004
De verbouwing is bijna klaar. Alleen de laatste kleine dingetjes moeten nog afgewerkt worden, dus Rob kan 2 december naar huis komen.
 
 
1 december 2004
Na 14 maanden op Blixembosch gewoond te hebben en 20 maanden na het ongeluk, gaat Rob dan morgen eindelijk naar huis. Vandaag nemen we van iedereen afscheid en zijn we de kamer van Rob aan het leegruimen. (Tjee, wat verzamel je toch veel als je daar zo'n lange tijd ligt.) Rob blijft nog verder revalideren vanuit huis, dus een definitief afscheid is het niet. Maar wat zijn we iedereen van Blixembosch dankbaar. Als je ziet hoe Rob daar werd opgenomen en hoe hij nu naar huis kan, dan heeft Rob weer zoveel vooruitgang geboekt.